Universita se distancuje

28.11.2018
Citace:
https://www.wissenschaft.de/gesundheit-medizin/china-erste-babys-mit-manipulierten-genen/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=wissenschaft.de_27-11-2018
Zdroj
Bílkovina CCR5 zapuštěná v buněčné membráně, obr Thomas Splettstoesser (www.scistyle.com), CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons.

Čínští experti údajně přivedli na svět dvojčátka Lulu a Nana s upravenou genetickou informací. Ve stádiu oplodněného vajíčka upravili v genomu metodou CRISPR/Cas9 gen CCR5, aby zajišťoval odolnosti proti nákaze HIV. Gen produkuje bílkovinu CCR5 (struktura viz obr.), jež na povrchu bílých krvinek zabraňuje proniknutí viru HIV. Genová modifikace proběhla u 16 uměle oplodněných vajíček sedmi párů. Nicméně oplodněné vajíčko zdárně donosila jediná matka. U experimentů tohoto typu jde o slušný výsledek.

Podle Kirana Musunuru z University of Pennsylvania jde o „bezskrupulózní experiment na lidské bytosti, který není ani morálně ani eticky zdůvodnitelný.“ V řadě vyspělých zemí jsou experimenty, při kterých se mění lidská DNA tak, aby změna přešla i na potomky, zakázány. Výsledek pokusu zatím nebyl potvrzen nezávislými odborníky. Od projektu se distancuje i Southern University of Science and Technology v Shenzhenu, kde měl výzkum probíhat. Její vedení slibuje vyšetřování za účasti mezinárodních odborníků a zveřejnění jeho výsledků.

„Etické výhrady k tomuto experimentu jsou velmi oprávněné. Je obtížné tvrdit, že možná rizika zahrnující zejména off-target editace vyvažuje dosažený výsledek, zvláště když existují techniky podstatně snižující riziko infekce HIV při in-vitro fertilizaci,“ soudí MUDr.Martin Hřebíček z Ústavu dědičných metabolických poruch.

Pavel Trávník 5.12.2018: Podle mého názoru je to nezodpovědný hazard. Metody využívající CRISPR/Cas9 a podobné metody jsou skvělé pro experimenty na rostlinách a pokusných zvířatech. Naprosto se nehodí k použití u člověka, zejména pokud jde o gamety nebo embrya. Uvedené metody se vyznačují necílenými zásahy, to znamená, že kromě zamýšleného vyřazení nebo modifikace genu mohou změnit nebo vyřadit i geny jiné s fatálními následky. Přitom je velmi obtížné tyto nezamýšlené zásahy včas zjistit, mohou se projevit vrozenými vadami, metabolickými onemocněními nebo vznikem nádorů.

Martin Hřebíček 13.12.2018: He Jiankui neprovedl žádné změny v genu CCR5. Komplexem Cas9 a guide-RNA přeštípl obě vlákna DNA poblíž genu CCR5 a nechal na buňce, aby to opravila.Nemohl tudíž přesně kontrolovat, co se stane. Nana má na jednom chromozomu deleci 4 bazí a na druhém inserci jedné báze - obě tyhle změny nejspíš vedou k předčasnému stop kodonu a tedy nejspíš protein funkčně zruší. Lulu má na jednom chromozomu normální sekvenci, na druhém má deleci, která neruší čtecí rámec - je otázka, co to udělá s funkcí proteinu. Co výše uvedené editace udělají, není tutově jisté, i když to vypadá, že Nana má obě alely vykopnuté, tak by měla být rezistentní. Otázka je, Lulu. Největší problém je jestli to neštíplo ještě někde jinde v podobné sekvenci, třeba v nějakém onkogenu nebo něčem jiném důležitém. He Jiankui tvrdí, že ne, ale nezávisle to nikdo neprověřil.

2.1.2020: He Jiankui, který zmizel krátce po ohlášení narození geneticky modifikovaných děvčátek Nana a Lulu, je na světě. Podle informací čínské informační agentury Xinhua (Nová Čína) v neveřejném soudním líčení dostal za své experimenty na lidech tři roky na tvrdo a peněžitý trest tři miliony RMB. Spolu s ním byli odsouzeni jeho kolegové Zhang a Qin. Zhang dostal dva roky nepodmíněně a peněžitý trest jeden milion RMB. Činnost Qina ocenil Nanshanský okresní lidový soud v Shenzhenu podmíněným trestem na 1,5 roku a peněžitým trestem 500.000 RMB.

 
Odeslat komentář k článku "Universita se distancuje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Universita se distancuje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace